I unga år ställs väldigt låga krav på oss människor (med undantag för exempelvis barn som är svårt utsatta). Med åren blir ansvaret alltmer större och till slut blir vi myndiga, och i den meningen vuxna. De som lämnar föräldrahemmets trygga vrå måste nu klara sig helt själv och bland annat sköta om ett hushåll. Det kan bli ganska mycket att tänka på och ofta märker man att slantarna inte räcker till alla gånger. Men genom att få klara sig själv så lär man sig med tiden pengars sanna värde. Det gäller att hålla i dem. Att utveckla sitt ekonomiska sinne bådar gott för framtiden. Aldrig är det fel att spara pengar – dels för att kunna täcka oförutsägbara utgifter men också för att kunna investera.
Låt säga att man går i planerna på att ge upp sin hyresrätt och köpa sig en bostadsrätt. Först och främst bör man ha en regelbunden inkomst och helst ska man ha varit fast anställd i minst 6 månader. Men man behöver också ett eget sparkapital för att kunna låna pengar – i alla fall om det gäller större summor. Det är nämligen så att det i de allra flesta fall krävs en kontantinsats av det totala lånebeloppet. Vill man låna 1000 000 kr och kontantinsatsen ligger på 10 % så innebär det alltså att man måste slanta upp 100 000 kr ur egen ficka.
Fördelen med att investera i exempelvis en bostad är att det finns chans att värdet stiger. När man sedan säljer så är det alltså möjligt att göra vinst. Det blir pengar som i sin tur kan användas till en ny kontantinsats för kanske ett dyrare köp – låt säga ett hus.
Att låna pengar låter farligt i mångas öron, men förvaltar man sina pengar rätt så kan man göra mycket goda affärer.